Corona Info

Informatie voor ketenpartners

Het Martini Ziekenhuis heeft zich vanaf begin maart intensief gericht op coronazorg, de acute en oncologische zorg zijn gelukkig steeds doorgegaan. Nu het aantal coronapatiënten daalt, schalen we de planbare zorg weer op. Dat doen we gefaseerd, zodat we ruimte houden voor de intensieve zorg voor coronapatiënten uit Groningen en Drenthe en (op verzoek van het Landelijk Centrum Patiënten Spreiding) uit Brabant, Limburg en Zuid-Holland.

Op deze pagina vindt u actuele informatie over deze gefaseerde opschaling. Daarnaast vindt u onderaan deze pagina in het paarse blok een aantal links met inhoudelijke informatie van onze medisch specialisten over het corona-virus in relatie tot specifieke onderwerpen en de Q&A voor patiënten en bezoekers.

Stand van zaken opschaling reguliere zorg

Zoals eerder bericht wordt de reguliere zorg stapsgewijs opgeschaald. Inmiddels is het aantal OK’s verder opgehoogd en zijn alle poliklinieken weer gestart.

We merken dat patiënten soms terughoudend zijn om naar het ziekenhuis te gaan. We hebben hier begrip voor. U kunt patiënten gerust stellen, we garanderen dat patiënten met een afspraak veilig zijn in het ziekenhuis kunnen zijn. De COVID- en non-COVID-patiëntenstromen zijn gescheiden en de wachtruimtes zijn aangepast aan de 1.5-meter richtlijn. De besmettingsgraad is laag, waardoor er al langere tijd geen COVID-patiënten zijn opgenomen in het ziekenhuis. We zetten in op screening ‘aan de voorkant’: patiënten worden 3 dagen voor hun afspraak gebeld over hun klachten en op de dag van het ziekenhuisbezoek vindt ook een screening plaats. Laatstgenoemde screening is nog een aandachtspunt vanwege de piekmomenten, die zich door deze screening voordoen in de stroom van de bezoekers. We overwegen daarom de openingstijden van poliklinieken en functie-afdelingen te verruimen. Een ander aandachtspunt is, dat patiënten wordt gevraagd om zoveel mogelijk alleen naar het ziekenhuis te komen. De partner kan desgewenst ‘meekijken’ met het consult via videobellen. We communiceren dit onder andere via de website, op actuele informatie voor patienten en via berichten en filmpjes op sociale media.

In de wetenschap dat we nog lange tijd te maken zullen hebben met zorg voor patiënten met COVID-19 zoekt het ROAZ naar een nieuwe balans tussen COVID-zorg en reguliere zorg in Noord-Nederland. Op basis van een prognosemodel worden de aantallen benodigde IC COVID-bedden en klinische COVID-bedden vastgesteld en wordt de capaciteit verdeeld.

Heeft u suggesties voor onderwerpen of heeft u vragen: r.cator@mzh.nl en c.reker@mzh.nl