21 juli 2022

Transmuraaltje; Windmee fiets

Het voelt alsof de zorg de wind tegen heeft! Maar het belangrijkste in ons werk als arts is het werkelijke contact maken met de patiënt, proberen te achterhalen wat er voor de patiënt echt toe doet!  Dat wordt de uitdaging voor ons als behandelaars.

Gaan we dat echte gesprek aan met de oudere voor de laatste drie maanden van het leven, en de eventuele palliatieve chemo?

Gaan we dat gesprek aan met de patiënt die recht vindt te hebben op een ambulance omdat er geen auto voor de deur staat om naar de dokterspost te komen.

Gaan we dat gesprek aan met patiënt over hoe de spoed georganiseerd moet zijn, dat een enkelverzwikking de volgende dag kan en niet ‘s nachts om twee uur beoordeeld MOET worden.

Gaan we met de patiënt in gesprek over waarom het moeilijk is om een appel te kiezen ipv een patatje oorlog.

Gaan we het gesprek aan met de patiënt die rouwt na het overlijden van zijn partner, dat dit een onderdeel is een normaal proces en daarvoor geen GGZ verwijzing nodig is.

Gaan we het echte gesprek aan met de patiënt die naar van de neuroloog, naar de orthopeed, naar de revalidatie arts WIL vanwege zijn lage rugklachten.

Gaan we echt in gesprek met de patiënt die klaagt over te lange wachttijden aan de telefoon en die de assistente onheus bejegent, terwijl ze probeert de zorg toegankelijk te houden?


Artsen zijn gericht op hun patiënt, waarbij de mens centraal staat, en de (resterende) gezondheid . We zullen niet alleen de ziekte of de aandoening moeten beschouwen, maar de whole package, van top tot teen, met de psycho-sociale context, de overwegingen en de vreugden en de angsten van de patiënt.


Laten we ons voornemen om na de zomer met de wind mee te fietsen! Laten we onze zorg weer normaliseren naar het gewone, het alledaagse, het menselijke.
En laten we de positieve kanten van het arts-zijn weer opbloeien! Het echte contact met de mens achter de patiënt maken. Laten we vooral de vreugdevolle kanten van het leven van de patiënt zien en ons focussen op wat mooi is.


Dus de vakantie in; rechtop in de wind zittend, om ons heen kijkend, de natuur ruikend, genietend van de vlinders, óp onze windmee fiets.

Wij zijn namelijk, ja óók jij, excellente zorgverleners!

Mischa J. Hardieck, adviseur transmurale samenwerking
m.hardieck@mzh.nlTerug naar het nieuwsoverzicht