19 december 2022

Advies voor ontlastingsverlies

In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen  ontlastingverlies. Een aandoening waar een taboe op rust, waardoor het gevoel van schaamte vaak overheerst. Veel mensen durven daarom geen hulp te zoeken of erover te praten. Wat kan iemand zelf doen? Er is geen nationale richtlijn en op Thuisarts.nl is geen informatie te vinden.

MDL-arts Laurens van der Waaij heeft drie adviezen/behandelingen ontwikkeld: 1) FODMAP light dieet, 2) Loperamide capsule en 3) Psyllium vezels. Deze hebben over het algemeen een goed effect voor patiënten met langdurige klachten zonder diarree of alarmsymptomen.

De patiënt kan zelf kiezen uit de behandelingen en deze twee weken proberen. De behandelingen staan hier praktisch uitgewerkt. U vindt ze ook op ZorgDomein in de verwijsafspraak "Faecale incontinentie".

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Laurens van der Waaij: l.a.vdwaaij@mzh.nlTerug naar het nieuwsoverzicht