Eigen onderzoek naar diagnostiek melkallergie bij kinderen
Het Martini Allergiecentrum voor Kinderen (MACK) is een erkend expertise centrum. In het centrum wordt onderzoek gedaan om de zorg voor het kind met een voedselallergie te verbeteren. De artsen en diëtisten van het MACK publiceerden kort geleden een eigen onderzoek over de uitkomsten van de diagnostiek bij kinderen met een verdenking op een melk allergie. Met de uitkomsten van het onderzoek kunnen we onze zorg voor kinderen met een allergie verder verbeteren.
Onderzoek
Om een voedselallergie aan te tonen of uit te sluiten kan het te testen voedingsmiddel worden ‘verstopt ‘ in een gerecht zoals een muffin, hamburger of een pannenkoek. Tijdens deze zogenaamde provocatietesten wordt door gespecialiseerde verpleegkundigen goed in de gaten gehouden of er bij de kinderen allergische reacties optreden. Het is bekend dat ouders regelmatig aangeven dat hun kind thuis toch reageert op melkproducten terwijl dit tijdens de test in het ziekenhuis niet het geval was. Een reden zou kunnen zijn dat een kind een allergische reactie ontwikkelt als het thuis meer melk zou binnenkrijgen dan tijdens de provocatietest. Enkele jaren geleden is daarom door deskundigen geadviseerd dat het kind tijdens een provocatietest tenminste dezelfde hoeveelheid melk moet binnenkrijgen als het kind normaal gesproken thuis tijdens een portie ook zou eten of drinken. Maar dat is soms best lastig, want de meeste provocatietesten voor melk worden verricht bij (zeer) jonge kinderen. Tijdens de provocatietest wordt gewone melk toegevoegd aan koemelkvrije voeding. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om deze hoeveelheid melk (ongeveer 1 glas) te verstoppen in een ander voedingsmiddel. Het kind moet het gerecht namelijk lekker vinden én bovendien de totale hoeveelheid ook nog kunnen eten of drinken in de tijd die voor de test staat (ca 5 uur).
Wij hebben onze provocatietesten aan de hand van deze richtlijn aangepast door gebruik te maken van geconcentreerde melk. We hebben vervolgens onderzocht hoeveel ouders aangeven dat hun kind thuis toch reageert op melk terwijl dit tijdens de provocatietest niet het geval was. Wij wilden graag weten of het uitmaakt of je de provocatietest uitvoert met een grotere hoeveelheid melk. Dit blijkt niet zo te zijn, het aantal ouders dat aangeeft dat hun kind thuis toch reageert op melkproducten was in beide groepen vergelijkbaar. Wij waren ook benieuwd of het uitmaakt of je gewone melk, melkpoeder of geconcentreerde melk gebruikt tijdens de provocatietest. Wij vonden een klein verschil, het lijkt beter om gebruik te maken van gewone melk in plaats van melkpoeder of geconcentreerde melk.
Uitkomst
Het is niet duidelijk hoe het komt dat kinderen thuis toch klachten krijgen terwijl dit tijdens de provocatietest niet gebeurde. Het kan zijn dat de melkproducten die de kinderen thuis krijgen makkelijker een allergische reactie veroorzaken omdat de melkeiwitten in die producten anders zijn. Maar het kan ook zijn dat de klachten niet worden veroorzaakt door melk maar dat het kind bijvoorbeeld huiduitslag of diarree krijgt omdat het ziek is of gaat worden. De uitkomsten van ons onderzoek zijn een reden om te bekijken hoe de provocatietesten voor melk kunnen worden aangepast. En om verder onderzoek te doen naar het meest geschikte melkproduct om mee te testen.
Wil je het hele onderzoek lezen? Dat kan. Klik hier voor de PDF.
Terug naar het nieuwsoverzicht