09 oktober 2020

Mensen van Martini: opleidingsadviseur Roelof Croeze

Wat doet een opleidingsadviseur in het Martini Ziekenhuis? Roelof Croeze vertelt over zijn werk.

In het Martini Ziekenhuis in Groningen werken bijna 3.000 mensen samen voor de beste zorg. Wie zijn zij en wat doen ze precies? In deze aflevering spreken Roelof Croeze, opleidingsadviseur binnen de Martini Academie.

Wat doe je als opleidingsadviseur in het Martini Ziekenhuis?

“Ik coördineer en organiseer vaardigheidscursussen voor ons verplegend personeel. Zodat alle verpleegkundigen de juiste kwaliteit van zorg leveren aan onze patiënten. Ik geef geen les. Interne mensen van de zorgafdelingen kunnen dat veel beter. Samen met mijn collega’s Liesbeth en Ellen run ik daarnaast het stagebureau. Wij zorgen ervoor dat alle stagiaires in het Martini Ziekenhuis een mooie en leerzame stageperiode beleven. Ik doe dat vooral voor MBO- en HBO-stagiaires; begin september is er weer een groep van bijna 100 stagiaires gestart. Stagiaires zijn meestal erg tevreden over de stageplek bij ons. Over zowel de werksfeer als de kwaliteit van de stage. Het is mooi dat we dat vaak terugkrijgen, want onze werkbegeleiders steken er veel tijd in. Ze helpen intensief. Nemen écht de tijd voor stagiaires en geven alle ruimte om te leren. Zo krijg je hier regelmatig een studiedag. Kun je werken aan een schoolopdracht of bijvoorbeeld een intervisie doen. Bij ons hoeft dat niet allemaal thuis. Dat mag hier, want wij vinden dat dat bij je vak hoort. Net als samenwerking. Dus laten wij mbo- en hbo-studenten veel samen doen. Zo leer je van elkaars kwaliteiten.”

Wat maakt je werk zo boeiend?

“Ik heb hier in het verleden 20 jaar als operatieassistent gewerkt. Daarnaast was ik altijd docent. 2 banen dus. Mijn huidige baan is eigenlijk een soort combinatie van beide. Prachtig! Ik ben met jonge mensen bezig. Leer ze hoe je hier het beste als verpleegkundige actief bent en leert. Ik geef daarnaast ook zelf trainingen. Bijvoorbeeld aan onze werkbegeleiders. Niet aan de stagiaires zelf, ik loop niet in het wit om een stagiaire te leren een maagsonde in te brengen. Wel kom ik veel op de afdelingen om te horen hoe het gaat. Met als insteek: kijken wat we kunnen doen om een stagiaire nóg beter tot zijn of haar recht te laten komen. Enorm afwisselend dus en met heel veel contacten.”

Maar ja, stage lopen in deze coronatijd. Best lastig toch?

“Zeker. Daarom staan we in direct contact met de scholen. Uiteraard werken we met strikte coronavoorschriften. De scholen kennen die en zorgen ervoor dat stagiaires die bij ons aan de slag gaan de regels kennen. Ze zijn dus voorbereid. Maar toch, ook voor hen is het een hele bijzondere periode. Met bijzondere maatregelen. Zo mochten onze stagiaires tijdens de eerste coronagolf, net als het vaste personeel, geen bijbaantje meer hebben of gelijktijdig een stage bij een zorgcentrum of thuiszorg draaien. Inmiddels is dat teruggedraaid, maar dat kan zo weer veranderen. En vergeet niet wat het met je doet, als je begint stage te lopen op een COVID-afdeling. Dat vraagt extra begeleiding. En die geven we natuurlijk. Stagiaires draaien hier gewoon mee in het leren omgaan met coronapatiënten. Wij vinden dat ook nodig, het is immers onderdeel van je vak als verpleegkundige. In die zin is het ook een waardevolle ervaring voor hen. Erg leerzaam vooral.”

Duidelijk, stagiaires hebben een prima plek in het Martini Ziekenhuis
“Ja! We zijn van nature bescheiden. Maar je wordt natuurlijk niet voor niets in 2017 uitgeroepen tot het beste leerbedrijf van Nederland in de sector zorg, welzijn en sport. En in 2020 van de 3 noordelijke provincies door het Alfa College. Stiekem zijn we er best trots op dat we een goed en vooruitstrevend stagebedrijf zijn. Ach, laat dat stiekem maar weg.”


Terug naar het nieuwsoverzicht