15 oktober 2020

BCG-vaccinatie studie

BCG-PRIME gaat het effect onderzoeken van BCG-vaccinatie op het voorkomen van luchtweginfecties en COVID-19 bij kwetsbare ouderen.

Graag informeren we u over een nieuwe, landelijke BCG-vaccinatie studie (BCG-PRIME) die loopt in het UMCG en het Martini Ziekenhuis. Patiënten van uw praktijk komen ook in aanmerking voor inclusie. Hierbij een korte samenvatting van de studie, en wat we van u vragen.

Doel BCG-PRIME

BCG-PRIME gaat het effect onderzoeken van BCG-vaccinatie op het voorkomen van luchtweginfecties en COVID-19 bij kwetsbare ouderen. De hypothese is dat BCG een boost aan het immuunsysteem geeft en dat daarmee het lichaam minder vatbaar is voor luchtweginfecties en COVID-19. Patiënten worden gerandomiseerd voor het krijgen van BCG of placebo vaccinatie. Na inclusie worden zij 3-6 maanden per app of telefoon vervolgd om te kijken naar het optreden van infecties.

Populatie

Inclusie: patiënten van 60 jaar en ouder die een chronische ziekte hebben waarvoor ze in het ziekenhuis onder controle zijn of recent een grote OK hebben ondergaan; of recent met ontslag zijn gegaan uit het ziekenhuis.
Exclusie: koorts afgelopen 24u, actieve infectie, immuun-gecompromitteerd, voorgeschiedenis tuberculose, doorgemaakte bewezen COVID-19

Wat verwachten we van u?

Wij vragen u om deze patiënten op de hoogte te stellen van de studie, en te verwijzen naar het studieteam van het Martini Ziekenhuis of het UMCG voor meer informatie. Als patiënten aan de studie willen deelnemen, worden zij ingepland voor een bezoek op de studie-polikliniek op een later moment.

Hier vindt u meer informatie over het onderzoek. Bij vragen kunnen u altijd contact opnemen met het BCG-PRIME studie team:

Martini Ziekenhuis: via H. Kramer, longarts (Henk.kramer@mzh.nl) of Ellen Rusch, studiecoördinator, (erusch@mzh.nl), of via coronastudie@mzh.nl. Telefonisch kan via 050-5245201.

UMCG: via dr. K.D.F. Lensen (k.d.f.lensen@umcg.nl) of dr. D.F. Postma (d.f.postma@umcg.nl), internist-infectiologen, of via 06 2564 7379 of de centrale van het UMCG (050 361 6161).



Terug naar het nieuwsoverzicht