Het laatste nieuws

MartiniWijzer

12 jul
2023

Donderdag 6 juli evalueerden huisartsen het dashboad van het Landelijk Platform Zorgcoördinatie. Hier ziet de huisarts de drukte op de SEH's van alle noordelijke ziekenhuizen. Het afgelopen jaar zijn goede resultaten geboekt: ruim 90 huisartspraktijken zijn inmiddels aangesloten!

12 jul
2023

De compagnonscursus 2023 was een groot succes. De bijna 150 deelnemers gaven de cursus nog nooit zo'n hoge score (4.7 op een schaal van 1-5). Ze waren erg tevreden over het afwisselende programma en de open sfeer.

12 jul
2023

De spoedopvang ‘s morgens om negen uur. Totale rust. We drinken koffie, maken grappen. Maar daarvoor loop ik hier niet rond.  Er zit een batterij aan artsen, allemaal nominaal hun studie gedaan, aan de rand van de kantoortuin, vermoedelijk een laatste artikel bij te werken wat binnenkort in de BMJ verschijnt. Vele kamertjes om ons heen, 2 daarvan gevuld met een patiënt.

16 mei
2023

Het Martini Ziekenhuis heeft een mamma-CT aangekocht. Dit is een innovatief röntgenapparaat bestemd voor onderzoek bij patiënten met (verdenking op) borstkanker. De mamma-CT is mogelijk een alternatief voor de MRI-scanner of mammograaf. Het Martini Ziekenhuis start in juni 2023 een wetenschappelijk onderzoek naar de plek van de mamma-CT binnen de gehele diagnostiek van borstkanker. HIermee leveren wij een belangrijke bijdrage aan de toekomstige zorg voor patiënten met borstkanker.

13 mrt
2023

Op 16 maart a.s. is een landelijke CAO-actiedag in de zorg. Ook binnen het Martini Ziekenhuis wordt actie gevoerd.

21 feb
2023

Het Walhalla van het Integraal Zorg Akkoord is bereikt. De huisartsen hebben ondertekend, en daarvoor zijn twee voorwaarden vervuld. Er is meer tijd voor de patiënt, MTVDP, om in gezamenlijk overleg met de patiënt zinnige en passende zorg te bespreken. Nu standaard 15 minuten beschikbaar zijn voor dat goede gesprek zorgen we met ons allen natuurlijk voor een betaalbaardere zorg. Dat is de inzet van het IZA.

21 feb
2023

Op dit moment worden de meeste patiënten met verdenking op een trombosebeen verwezen naar de SEH, waar (echo)diagnostiek plaatsvindt en ze worden gezien door een internist. Als geen sprake blijkt van DVT en andere pathologie ontbreekt gaan ze weer naar huis. Er is nu een alternatief, waarbij u binnen 24 uur een eerstelijns echografie aan kunt vragen bij de afdeling Radiologie. Zo komt de patiënt alleen indien noodzakelijk op de SEH en wordt de SEH ontlast..

20 dec
2022

Het is inmiddels gebruikelijk om een klacht te ontvangen van de DoktersDienst Groningen. Het anonieme zorg verlenen in de avond nacht en weekenden veroorzaakt soms onbegrip van de patiënt naar ‘’de organisatie’’, met daarachter de triagist of de huisarts.

19 dec
2022

In Nederland hebben ongeveer 100.000 mensen  ontlastingverlies. Een aandoening waar een taboe op rust, waardoor het gevoel van schaamte vaak overheerst. Veel mensen durven daarom geen hulp te zoeken of erover te praten. Wat kan iemand zelf doen? Er is geen nationale richtlijn en op Thuisarts.nl is geen informatie te vinden.

14 okt
2022

Mijn halve leven ben ik actief in onderwijs, zorg en politiek. De dilemma’s die daar spelen, leiden vaak tot een onmogelijke evenwichtsoefening. Want als samenleving willen we beter onderwijs en meer zorg, voor rijk en arm, en tegelijkertijd willen we er liever niet meer voor betalen. Onderwijl wordt de Tweede Kamer door de kiezer gegijzeld: impopulaire maatregelen voor zorg en onderwijs staan garant voor zetelverlies.

29 sep
2022

Het Martini Ziekenhuis en het UMCG werken vanaf 1 oktober 2022 samen in het Academisch Borstcentrum Groningen (ABG), gevestigd in het Martini Ziekenhuis. Vanuit dit centrum bieden de professionals van beide ziekenhuizen excellente mammazorg voor alle patiënten in onze regio. Door kennis en expertise te bundelen kunnen de ziekenhuizen zich naast de zorg nog meer richten op wetenschappelijk onderzoek, innovatie en opleiding.

06 sep
2022

André Postema vertrekt per 1 december als bestuursvoorzitter van het Martini Ziekenhuis. Hij wordt bestuurslid bij Zuyd Hogeschool in Limburg. De reden van zijn vertrek is dat André graag terug wil naar het onderwijs en weer bij zijn gezin in Maastricht wil wonen. De Raad van Toezicht en het Martini Management Team betreuren het onverwachte vertrek van André, maar respecteren zijn besluit. De Raad van Toezicht beraadt zich op zijn opvolging.

Previous Next