06 september 2021

Transmuraaltje; kraamkamer van ideeën

In een non-discripte kamer op de derde etage in het oude Van Swieten zitten we bij elkaar: één groot beeldscherm, tafel in het midden en stoelen bijeengeraapt uit een donker depot. Een hybride overleg, zowel fysiek als digitaal.  Aankomende en vertrekkende managers; één vertrekkende manager is snotterend aanwezig op het beeldscherm…De gezichten lichten allemaal wat blauwig op bij het opstarten van Teams. Een prachtig overleg over wat Juiste Zorg op de Juiste Plek is, JZOJP..

Welke zorg kan dicht bij huis en welke zorg móet in het ziekenhuis? Dat is de kernvraag van dit overleg. Hoe kunnen we als Partner in Zorg (huisarts, specialist en verpleging) samenwerken? Natuurlijk is er innovatie nodig in deze samenwerking, en dat is, zoals vaak, afhankelijk van financiering. Hoe kunnen we over de domeinen heen de zorg rond de patiënt/inwoner van ons gebied organiseren?

Met een hybride financiering in het gebied tussen huisartsenzorg en ziekenhuiszorg kan meer samenwerking worden bereikt. Iemand  ideeën?

- Huilbaby’s van kinderen en hun ouders. Kan het Centrum voor Jeugd en Gezin vroeg signaleren en misschien een ‘’buddy oma’’ inschakelen, om zo te voorkomen dat huilbaby's worden opgenomen in het ziekenhuis?

- Infusen thuis: langdurige behandelingen met antibiotica worden thuis gegeven middels ballon infusen. Dit scheelt ligdagen in het ziekenhuis. Dit gebeurt door de thuiszorg en onder de regie van de specialist. Kunnen we dat uitbreiden naar bijvoorbeeld bisfosfonaten infuus?

- Digitale consultatie: dat wordt door huisartsen en specialisten erg gewaardeerd, omdat de huisarts zo een (niet acute) vraag kan stellen aan de specialist en zo de zorg dichtbij huis kan leveren. De specialist kan rustig antwoorden, en niet tussen een loopje met de telefoon aan de hand van kliniek naar poli. Bovendien wordt het antwoord vastgelegd in het EPD.

Is het voor de huisarts een goede optie om deze digitale consultatie uit te breiden en een specialistisch adviesconsult voor de patiënt te organiseren, waarbij de specialist de patiënt fysiek spreekt na een concrete verwijzing door de huisarts? Dit consult kan dan plaatsvinden op een Huisarts plus Punt, zoals dat in Leeuwarden, Maastricht en Amsterdam al gebeurt. Een hybride behandeling met regie vanuit de eerste lijn, en advies vanuit de tweede lijn.

Terugkomend op huilbaby’s: Obama is op een ‘rally’, en hij ziet een moeder met een huilende, overprikkelde baby in het publiek. Hij pakt het ventje over; wiegt het heen en weer, en spreekt zachte woordjes met een expressief vriendelijk gezicht.....Hierop wordt het ventje rustig.

Zo moeilijk is het niet een huilbaby te behandelen…..toch?

Mischa J. Hardieck, huisarts en adviseur transmurale samenwerking




Terug naar het nieuwsoverzicht