08 juli 2021

Huisartsen en SEH’s in Groningen zetten belangrijke stap in digitale gegevensuitwisseling

Huisartsencoöperatie De Slochterkring, het Martini Ziekenhuis en het Ommelander Ziekenhuis Groningen werken samen om de digitale uitwisseling van gegevens tussen de huisartsen en de Spoedeisende hulp (SEH) te versnellen. De huisartsen en de ziekenhuizen willen de Professionele Samenvatting (PS) van de huisarts digitaal kunnen inzien op de SEH om zo sneller over relevante medische informatie te beschikken. ICT-leveranciers Promedico VDF en ihomer zijn betrokken om dit technisch te realiseren.

Sneller de juiste zorg
“Voor patiënten in een acute situatie is het uiteraard cruciaal dat wij op de SEH zo snel mogelijk over relevante gegevens beschikken. Wanneer wij direct de Professionele Samenvatting (PS) van de huisarts in kunnen zien, hoeven we minder administratieve handelingen uit te voeren om de medische achtergrondinformatie van de patiënt te achterhalen. Dat scheelt ons veel kostbare tijd en zo kunnen we de patiënt sneller voorzien van de juiste zorg.” (Xandra Bodewes, SEH-arts, Martini Ziekenhuis)

Geen onnodige handelingen of telefoontjes meer
“Wanneer een van onze patiënten spoedzorg op de SEH nodig heeft, vinden we het als huisartsen coöperatie belangrijk dat de medische informatie zo snel mogelijk beschikbaar is. We werken in dit project samen met de SEH’s en ICT-leveranciers om de PS direct opvraagbaar te maken, zodat een patiënt zo snel mogelijk geholpen kan worden.” (Ingrid Gerrits, huisarts en projectleider, huisartsencoöperatie De Slochterkring)

Essentiële informatie in PS direct beschikbaar
“Wat is de medische voorgeschiedenis van de patiënt? Welke medicijnen neemt hij of zij? Heeft de patiënt allergieën of wellicht een chronische ziekte? Deze zaken, die in de PS staan, zijn essentieel voor ons om snel te weten als een patiënt bij ons terechtkomt. In dit koploperproject gaan we ervoor zorgen dat we die essentiële informatie snel kunnen opvragen, zodat we de patiënt ook sneller kunnen helpen, wat bijdraagt aan betere gezondheidsuitkomsten.” (Gea Hartman, Hoofd SEH en projectleider, Ommelander Ziekenhuis Groningen)

Over het programma Met spoed beschikbaar
Het programma Met spoed beschikbaar helpt zorgverleners in de acute zorg met de realisatie van digitale uitwisseling van gegevens. Door betere gegevensuitwisseling worden zorgverleners beter ondersteund in hun werk, waardoor de patiënt sneller de juiste zorg ontvangt.
De landelijke branche- en beroepsorganisaties van spoedzorgaanbieders, het ministerie van VWS, Zorgverzekeraars Nederland, VZVZ en Nictiz werken in het programma Met spoed beschikbaar samen om de digitale gegevensuitwisseling in de spoedzorgketen te realiseren.

Koploperproject
Het project van de huisartsencoöperatie en de SEH’s van OZG en Martini Ziekenhuis Is het derde koploperproject van Met spoed beschikbaar. Het programma is nog op zoek naar meer koplopers om met elkaar nieuwe digitale gegevensuitwisselingen te realiseren in de acute zorg. Regionale samenwerkingsinitiatieven tussen zorgaanbieders en leveranciers die graag aan de slag willen, kunnen contact opnemen met het programma.


Terug naar het nieuwsoverzicht