23 juni 2021

Transmuraaltje; olifant met kalk

In een typisch kamertje van een radioloog: schemerduister, een wand aan schermen, mondkapje, een licht voorovergebogen silhouet, en twee wijde pupillen, intensief kijkend… De concentratie-spanne van een radioloog moet enorm zijn.

Op het scherm zijn kleine geel en witte bolletjes te zien met daarom heen een grijs witte schaduw van het hart. Het onderwerp van ons gesprek: bij een blanco CT voor uiteenlopende redenen wordt “bijvangst’’ gegenereerd. De bijvangst: er zit kalk in de kransslagvaten. Dit kalk is interessant, omdat het iets kan vertellen over het risico op hart,- en vaatziekten in de toekomst. Met een mooie app op de mobiel van de radioloog wordt er een getal getoverd, waaruit blijkt dat er een verhoogd risico is.

En nu? 

De CT is niet aangevraagd vóór de kalk risico score, maar de informatie is nu wel aanwezig. En iets wat je ziet, maar niet wilde weten, kan je niet meer negeren. De olifant staat onmiskenbaar met geel en witte bolletjes in het schemerduister.
Hoe nu om te gaan met deze olifant? Kunnen we een aantal huisartsen vragen of ze deze uitslag willen ontvangen, om daarna de NHG-standaard hart en vaat risico ‘’los te laten’’ op de patiënt? Het is bekend dat de kalk risico score een onafhankelijk risico is voor een infarct (hart of brein) en daarmee een patiënt van ‘’oranje score’’ in ‘’rood score’’ brengt en er dus een behandeladvies is.


Kunnen we, als partner in de zorg, de samenwerking tussen huisarts en specialist verder versterken en deze patiënten met een zeer hoge score (Agatston score ≥ 400) voor een infarct behoeden? Of lopen we dan te ver vooruit op de troepen en zullen we verder onderzoek op dit gebied moeten afwachten?
De handen jeuken om iets te doen met deze olifant, omdat deze innovatie bijdraagt aan het voorkomen van ziekten. Of wachten we (on)rustig op de resultaten van het Robinsca-onderzoek? Een mooi gespreksonderwerp op de compagnonscursus op Vlieland, komend najaar.


En voor paranoïde computergebruiker die zich achtervolgd weten door Google is er een nieuwe webbrowser die de radioloog gebruikt in het schemerduister: de browser ‘’Duck Duck Go’’.


Mischa Hardieck, huisarts en adviseur eerstelijns samenwerking



Terug naar het nieuwsoverzicht