23 juni 2021

Samenwerking tussen huisarts en specialist bij behandelwensen

De huisarts kent de patiënt het beste en is meestal op de hoogte van de wensen en de grenzen van de patiënt omtrent zijn/haar behandeling. Net als de huisarts vindt de medische staf het belangrijk dat behandelwensen en behandelgrenzen op tijd worden besproken. Zeker in de laatste levensfase, maar ook daarvoor is het van belang deze wensen en grenzen te kennen. Daarom vragen we de huisarts om eventuele behandelwensen te vermelden in de verwijsbrief, bij het kopje 'behandelgrenzen'.

Vanuit het Martini Ziekenhuis wordt het afgesproken behandelbeleid inclusief geldigheidsduur vastgelegd in de overdracht naar de eerste lijn, op de dag van ontslag en in de ontslagbrief.

Deze werkwijze in het ziekenhuis vormt onderdeel van de nieuwe afspraken over het behandelbeleid, die per 1 juni jl in het Martini Ziekenhuis zijn ingegaan.

Aafke van der Knaap, klinisch geriater en voorzitter van de werkgroep Behandelbeleid: “Het betreffen tal van afspraken, onder andere over de bevoegdheid: verpleegkundig specialisten, physician assistants en klinisch verloskundigen zijn nu ook bevoegd om het behandelbeleid te bespreken en in te voeren in het EPD. Het behandelbeleid moet binnen 4 uur na opname worden besproken en vastgelegd. Daarbij moeten meer keuzen worden voorgelegd: niet alleen reanimatie, beademing en IC-opname, maar ook het toedienen van bloedproducten, antibiotica en de wenselijkheid van een ziekenhuisopname. Ook de duur van de behandelbeperking wordt vastgelegd, evenals de aanwezigheid van een proactief zorgplan”.


Terug naar het nieuwsoverzicht