14 april 2021

Transmuraaltje; ZorgDomein of effe faxen?

ZorgDomein vervangt al jaren de fax die we als verwijsbrief naar het ziekenhuis stuurden. De fax, u kent 'm wel: twee schoenendozen groot, die papier uitbraakt. Er zijn vast enkelen onder ons die dit archaïsch apparaat nog bezitten. In een ontspannen overleg met de revalidatiearts werd de vraag gesteld: wat vindt de huisarts van de inclusiecriteria voordat je 'toegang' krijgt tot de verwijsbrief in ZorgDomein. Verrassend is dat elk specialist het samenwerken in de zorg tussen eerste lijn en tweede lijn, zoekt in de criteria in ZorgDomein. Omdat deze inclusiecriteria adviezen geven over de zorg. En wees eerlijk, hoe vaak lees je als huisarts de hele criterialijst voor de verwijzing naar een specialist?

Elk specialisme laat in ZorgDomein zijn ideeën over toegang tot zorg noteren. Soms in korte, váák in lange inclusiecriteria, wordt geprobeerd de zorg te sturen naar het juiste adres.

De revalidatieartsen krijgen veel verwijzingen voor chronische pijn en lage rugpijn, waarop al andere specialisten stuk gelopen zijn. Inclusief de huisarts, die soms nog wel hoop heeft in verbetering van de copingstijl van de patiënt door verwijzing naar een revalidatie arts. En dat een advies van de revalidatiearts volgt waarbij het tweede spoor bewandeld kan worden. De patiënt heeft een vicieuze cirkel van pijnervaring, iets meer belasting van de rug, wat vervolgens weer pijn doet, en daarbij inactiviteit als gevolg. Ook voor een revalidatiearts is het niet makkelijk om dit te doorbreken.

Deze patiënten zijn goed geholpen bij gespecialiseerde fysiotherapeuten met een opklimmende activiteit van de oefeningen voor de rug. En daarvoor is al jaren geleden een Rugnetwerknoord opgericht voor chronische rugklachten, een samenwerking tussen fysiotherapeuten en revalidatie artsen van het Martini Ziekenhuis. Dat staat nu in de verwijscriteria, en kunnen huisartsen dus overwegen vóórdat ze een verwijzing maken.
De verwijscriteria in ZorgDomein, huisartsen zouden ze meer kunnen lezen, en specialisten zouden ze tot maximaal 3 belangrijkste criteria moeten beperken, zodat huisartsen ze ook kúnnen lezen.

En zeer belangrijk; ‘’om je core-musculatuur te versterken moet je proberen de hele dag je navel in te trekken’’.

Mischa Hardieck, adviseur eerste lijns samenwerking Martini Ziekenhuis

Mischa (praktijkhouder in Stadskanaal) maakt sinds maart ’21 deel uit van het transmuraal team. Als ambassadeur van de eerste lijn in het ziekenhuis gaat hij op zoek naar mogelijkheden voor nieuwe vormen van zorg (juiste zorg op de juiste plek) en (nog) betere samenwerking tussen huisarts en specialist.
Hij werkt samen met Albert Hingstman (huisarts in Haren), Peter Smit (manager transmurale zorg) en Celeste Reker (adviseur transmurale samenwerking). Samen geven ze invulling aan de transmurale missie van het Martini, met huisartsen en andere partners in de keten, specialismen en managers.



Terug naar het nieuwsoverzicht